Svetovalni servis show

Svetovalni servis

Summary: Svetovalni servis prvega jutranjega programa je izjemno odzivna rubrika nasega prvega radijskega programa. Strokovnjaki z najrazlicnejsih podrocij: pravniki, zdravniki, gradbeniki, hortikulturniki, racunalničarji in mnogi drugi, odgovarjajo na vprasanja poslusalcev vsak delavnik med 8.05 in 8.35 po telefonu 01 475 22 22.

Join Now to Subscribe to this Podcast

Podcasts:

 Kako bomo volili na državnozborskih volitvah? | File Type: audio/mpeg | Duration: 2061

Prvo junijsko nedeljo bomo volili poslance v Državni zbor Republike Slovenije. Kdaj in kje lahko predčasno volite? Kaj je potrebno narediti, če želite glasovati po pošti? Kdo lahko glasuje na domu? Kje bodo volišča dostopna invalidom? Komu so namenjena omnia volišča? Kaj pomeni pravilno izpolnjena glasovnica in kako dati preferenčni glas? Gost sredinega svetovalnega servisa po osmi uri na Prvem bo direktor Državne volilne komisije Dušan Vučko. Pokličite, pišite ali pa nam pošljite SMS vprašanje.

 Astma | File Type: audio/mpeg | Duration: 1883

Eden od sedmih otrok in eden od dvajsetih odraslih v Sloveniji ima astmo, zaradi česar je to ena najpogostejših kroničnih pljučnih bolezni. Ni ozdravljiva, jo je pa mogoče lajšati in z njo normalno živeti. Vzroki zanjo so sicer pogosto nepojasnjeni, velikokrat pa povezani z različnimi alergijami. Prav o vplivu teh na astmatike bomo podrobneje govorili v torkovem Svetovalnem servisu, ko bo z nami dr. Sabina Škrgat Kristan z Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik.

 Dezinfekcija, dezinsekcija, deratizacija | File Type: audio/mpeg | Duration: 1984

Svetovalni servis prvega jutranjega programa je izjemno odzivna rubrika našega prvega radijskega programa. Strokovnjaki z najrazličnejših področij: pravniki, zdravniki, gradbeniki, hortikulturniki, računalničarji in mnogi drugi, odgovarjajo na vprašanja poslušalcev vsak delavnik med 8.05 in 8.35 po telefonu 01-475-22-22.

 Hospic paliativna oskrba | File Type: audio/mpeg | Duration: 1819

Minljivost je del življenja. Zaradi bolezni in drugih okoliščin nekateri potrebujejo strokovno pomoč v izteku življenja. Hospic paliativna oskrba ne vključuje samo fizične pomoči, ampak tudi čustveno, duhovno in socialno podporo. Takšno oskrbo pri nas nudi Hiša Ljubhospic, ki jo vodi Tatjana Fink, ki bo gostja Svetovalnega servisa med osmo in pol deveto uro na Prvem programu Radia Slovenija. Odgovarjala bo tudi na vprašanja poslušalk in poslušalcev, ki jih sprejemamo na radioprvi@rtvslo.si, po telefonu 01-475-22-22 in kratkih sporočil na številko 3000 z začetno besedi Prvi.

 Slaba samopodoba in grajenje samozavesti | File Type: audio/mpeg | Duration: 1842

Samopodoba je imunski sistem naše zavesti – boljša kot je, bolj smo se pripravljeni soočati z življenjskimi izzivi in prej se poberemo, ko se nam zgodi težka preizkušnja. Naša samopodoba in samozavest nista zgrajena le enkrat in za vselej v otroštvu, nanju lahko vplivamo. Kako ju lahko izboljšamo, kje moramo iskati izvore slabe oz. lažne samopodobe in katere so najpogostejše težave, ki jih imajo ljudje s slabo samopodobo? Odgovarja psihologinja in psihoterapevtka Katja Z. Istenič.

 Bolezni ščitnice | File Type: audio/mpeg | Duration: 2002

Svetovalni servis prvega jutranjega programa je izjemno odzivna rubrika našega prvega radijskega programa. Strokovnjaki z najrazličnejših področij: pravniki, zdravniki, gradbeniki, hortikulturniki, računalničarji in mnogi drugi, odgovarjajo na vprašanja poslušalcev vsak delavnik med 8.05 in 8.35 po telefonu 01-475-22-22.

 Kršenje pravic zaposlenih | File Type: audio/mpeg | Duration: 1912

Najboljša preventiva pred kršenjem pravic zaposlenih je njihovo poznavanje. Ali veste, kaj storiti, če vam delodajalec ne izplača plače, regresa ali vam nakazuje prenizek znesek? Kako preveriti in kaj storiti, če vam delodajalec ne plačuje socialnih prispevkov? Kaj lahko glede kršitev storimo sami in kdaj potrebujemo strokovno pomoč? Na vprašanja odgovarja Laura Orel iz Delavske svetovalnice.

 Lasje | File Type: audio/mpeg | Duration: 2054

V želji po nekoliko osveženi podobi, si v trgovini kupite barvo za lase in se nato doma lotite barvanja. Že med spiranjem se zdi, da rezultat ni takšen, kot bi moral biti, ko pa se lase posušijo, se vam zdi, da imate na glavi pravo malo katastrofo. Naslednja postaja je zato frizerski salon, kjer redno rešujejo tovrstne zagate. Kako se lotiti barvanja las, da ne bo prišlo do česa podobnega, je eno od vprašanj, ki se jih bomo lotili v ponedeljkovem Svetovalnem servisu, ko bomo govorili o negi las. Med oddajo nas lahko pokličete na 01/475-22-22, že zdaj pa nam lahko pišete na radioprvi@rtvslo.si. Na vaša vprašanja bo odgovarjala učiteljica frizerstva Romana Marolt s Srednje frizerske šole v Ljubljani. Vabljeni!

 Glodalci | File Type: audio/mpeg | Duration: 1678

Petkov Svetovalni servis bomo namenili vsem ljubiteljem malih puhastih živali z močnimi ukrivljenimi in stalno rastočimi zobmi, ki jih uvrščamo med glodalce. So ena najbolj prilagodljivih živalskih vrst, kar pa seveda ne pomeni, da se bolezni pri njih ne pojavljajo ali da tisti, ki živijo v naših domovih, pri negi ne bi potrebovali naše pomoči. Od A do Ž o negi in boleznih glodalcev z Marjanom Kastelicem, dr. vet. med., specialistom medicine ptic, malih sesalcev in plazilcev. Pokličite nas med oddajo ali pišite na radioprvi@rtvslo.si.

 Začimbe | File Type: audio/mpeg | Duration: 1885

Vabljeni k spremljanju četrtkovega Svetovalnega servisa, v katerem bodo v središču začimbe. Če so jim v preteklosti pripisovali zdravilne lastnosti, jih danes uporabljamo zgolj kot izboljševalce okusov in zdi se, da njihove blagodejne učinke zopet na novo odkrivamo. Spraševali se bomo, kako posamezne začimbe delujejo, kako jih uporabljati in kako pripraviti ustrezne začimbne mešanice. Ugotavljali bomo tudi, katere nam v tem letnem času ponuja narava in kako jih lahko uporabimo v prehrani. Naša gostja bo poznavalka začimb, Marija Kočevar.

 Požarna varnost na kresovanju | File Type: audio/mpeg | Duration: 1744

Če bomo upoštevali preventivne ukrepe za varstvo pred požarom v naravi, bo kurjenje kresov na predvečer prvega maja prijeten dogodek, vplivali pa bomo tudi na manjšo povišanost koncentracije onesnaževalcev v zraku. Kako pravilno pripraviti kurišče, kako je z oddaljenostjo od objektov in kaj storiti v primeru vetrovnega vremena? Na vprašanja je odgovarjal Tomas Felkar iz Gasilsko reševalne službe Kranj.

 Jedi z žara | File Type: audio/mpeg | Duration: 2166

Prihajajoči prazniki so kot nalašč, da svoj vrtni žar ponovno ogrejete na delovno temperaturo. Kako pravilno začinimo in mariniramo meso? Kaj potrebujemo za slasten in sočen burger? Katere vrste sadja in sirov se najbolje podajo na žar ploščo? Kako na žaru spečemo pico in palačinke? Bi radi izvedeli, kakšno dodano vrednost pri pripravi jedi na žaru prinese dimljenje? Gost četrtkovega svetovalnega servisa bo kuharski mojster Matjaž Pozderec. Razkrili bomo tudi kakšen nasvet in trik za pripravo lupinarjev na žar plošči. Po osmi, na Prvem.

 Pogodbe o zaposlitvi za določen čas | File Type: audio/mpeg | Duration: 1990

Pogost način zaposlovanja novih delavcev je po pogodbi za določen čas. Za kakšno obdobje je lahko sklenjena takšna pogodba? Kolikokrat lahko isti delodajalec podaljša pogodbo za določen čas? V katerih primerih se pogodba za določen čas avtomatsko spremeni v pogodbo za nedoločen čas? Kolikšna odpravnina pripada delavcu ob prenehanju pogodbe? Svetuje odvetnica Tina Šnajder Paunović.

 Pomladni odpadki | File Type: audio/mpeg | Duration: 2018

Pomlad povezujemo tudi s spomladanskim čiščenjem. Preurejamo notranjost in okolico našega doma. A kam z odpadki, ki se naberejo ob tem opravilu? Odgovor boste dobili v torkovem Svetovalnem servisu, ko bo z nami Marinka Vovk, dr. bioloških znanosti z Okoljsko-raziskovalnega zavoda Slovenske Konjice. Govorili bomo tudi o tem, kaj sodi na prvomajski kres, kako pridelati kompost in kako škodljiva je embalaža za enkratno uporabo, ki je v toplejših dneh, ko večkrat jemo na prostem, npr. na pikniku, porabimo nekoliko več.

 Zaščita pred soncem | File Type: audio/mpeg | Duration: 1878

Dolgoletna izpostavljenost soncu in ultravijoličnim žarkom je vzrok za prezgodnje staranje kože - koža postaja tenka, neprožna, nagubana in razbarvana. Močno sonce lahko poškoduje naše oči, obstaja pa tudi povezava med dolgoletno izpostavljenostjo UV-sevanju in pojavom kožnega raka. O nevarnostih sonca, primerni zaščiti pred sončnimi žarki, preprečevanju in blaženju sončnih opeklin ter o zgodnjem odkrivanju kožnega raka v tokratnem Svetovalnem servisu z Liljano Mervic, dr. med., specialistko dermatovenerologije. Vprašajte tudi sami prek elektronske pošte radioprvi@rtvslo.si, sms sporočila na številko 3000 z začetno besedo Prvi ali klica na 01/475-22-22.

Comments

Login or signup comment.