Svetovalni servis show

Svetovalni servis

Summary: Svetovalni servis prvega jutranjega programa je izjemno odzivna rubrika nasega prvega radijskega programa. Strokovnjaki z najrazlicnejsih podrocij: pravniki, zdravniki, gradbeniki, hortikulturniki, racunalničarji in mnogi drugi, odgovarjajo na vprasanja poslusalcev vsak delavnik med 8.05 in 8.35 po telefonu 01 475 22 22.

Join Now to Subscribe to this Podcast
  • Visit Website
  • RSS
  • Artist: MMC RTV Slo
  • Copyright: Copyright RTV (webmaster@rtvslo.si)

Podcasts:

 Zdrava mačka | File Type: audio/mpeg | Duration: 1952

Človek je začel mačke udomačevati pred okoli 12 tisoč leti. V zgodovini so imele te živali različno vlogo – Egipčani so nanje gledali kot na božanstva, v starem Rimu so bile simbol svobode, v srednjem veku so jih povezovali z zlom, čarovnicami in hudičem. Tudi danes jim namenjamo različne vloge – od tega, da na kmetiji lovijo miši in podgane, do tega, da jih skrbno negujemo in kažemo na mačjih razstavah. Kakšna je pravilna nega in kako poskrbimo, da je naša mačka zdrava, pa v petkovem Svetovalnem servisu. Na vaša vprašanja, ki jih že lahko pošljete na elektronsko pošto radioprvi@rtvslo.si, bo odgovarjal Marjan Kastelic, doktor veterinarske medicine.

 Mleko in mlečni izdelki | File Type: audio/mpeg | Duration: 1911

Potrošniki se pri nakupu mleka in mlečnih izdelkov znajdemo v dilemi, katera izmed številnih, pogosto nasprotujočih si informacij, bolj drži. Ali drži, da s pitjem jogurtov okrepimo svoj imunski sistem, ali pravzaprav spodbujamo zakisanost telesa? So »light« izdelki brez maščob bolj zdravi, ali so osiromašeni in zaradi dodanega sladkorja celo bolj škodljivi? Kaj pomenijo oznake: trajno, nehomogenizirano, sterilizirano mleko in kako je proizvedeno mleko brez laktoze? Gostja Svetovalnega servisa bo prof. dr. Irena Rogelj, predstojnica Inštituta za mlekarstvo in probiotike.

 Slušni aparati | File Type: audio/mpeg | Duration: 2058

Imate težave s sluhom, pa ne veste, kako do slušnega aparata? Kakšen je postopek pridobitve tega pripomočka, ali stroške krije zdravstveno zavarovanje? Kakšen slušni aparat izbrati, kako ga vzdrževati, kdaj je potreben servis in kdaj menjava za novega? Na vaša vprašanja, ki jih že sprejemamo na elektronskem naslovu radioprvi@rtvslo.si, bo v sredinem Svetovalnem servisu odgovarjal slušni akustik Iztok Capuder. Pišite ali pokličite med oddajo!

 Oskrba kaktusov | File Type: audio/mpeg | Duration: 1825

Krištof Kolumb iz Amerike ni prinesel le koruze in čokolade, ampak tudi do takrat Evropi neznane rastline z bodicami. Kaktusi namreč izvorno uspevajo le v Severni in Južni Ameriki, danes pa jih najdemo po vsem svetu. Tudi zato, ker ne potrebujejo veliko oskrbe in ker med našo odsotnostjo zlahka kar nekaj časa preživijo brez vode. V torkov Svetovalni servis smo povabili odličnega poznavalca in gojitelja kaktusov Zvoneta Rovška, ki bo odgovarjal tudi na vaša vprašanja, sprejemamo jih na elektronskem naslovu radioprvi@rtvslo.si in med oddajo na tel. št. 01 475 22 22.

 Nakup rabljenega avtomobila | File Type: audio/mpeg | Duration: 1596

Nakup rabljenega avtomobila je lahko modra odločitev, saj naj bi se cena avtomobila v treh letih prepolovila. Vseeno pa so enako stari avtomobili v različno dobrem oz. slabem stanju, mnogi prodajalci pa slabo stanje bolj ali manj uspešno prikrijejo. Kaj moramo vedeti, preden se podamo od oglasa do oglasa, bomo spraševali Igorja Matka, svetovalca za nakup rabljenih avtomobilov.

 Pokvarjen dopust – kako do povračila denarja? | File Type: audio/mpeg | Duration: 1965

Ste se ravno vrnili z dopusta, ki pa se je zaradi smrdljive sobe, glasne klime, odpovedi izletov in zamud pri prevozih spremenil v nočno moro? Ali pa boste dopustovali v avgustu in si ravno ogledujete ponudbe v zadnji minuti? Ne zamudite petkovega svetovalnega servisa, kjer bomo govorili o pravicah in dolžnostih dopustnikov. Kdaj smo upravičeni do povrnitve denarja, kaj vse je lahko predmet pritožbe in kako začeti postopek? Na vprašanja bo odgovarjala Tea Žnidaršič iz Svetovalne pisarne ZPS.

 Kaj in kje so trans maščobe? | File Type: audio/mpeg | Duration: 1937

5 gramov zaužitih trans maščob na dan ima za razvoj srčno-žilnih bolezni podoben prispevek, kot če bi dnevno pokadili od 5 do 10 cigaret. Kaj so trans maščobe, zakaj so nevarne, kje se skrivajo in kako se jim izogniti? V četrtkovem Svetovalnem servisu bo na vaša vprašanja, povezana z maščobami v prehrani, odgovarjal doc. dr. Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko. Pišite na radioprvi@rtvslo.si, pošljite SMS sporočilo ali pokličite med oddajo.

 Oskrba okrasnih grmov in živih mej | File Type: audio/mpeg | Duration: 1899

Če vaš vrt krasijo različni okrasni grmi ali če vas od soseda loči živa meja, vam bodo gotovo prav prišli nasveti, kako grme oskrbeti, kako obrezati živo mejo in kako to rastje obvarovati pred škodljivci. Gost sredinega Svetovalnega servisa bo Peter Ribič, strokovnjak za grmovnice z Biotehniškega centra Naklo. Dobrodošla so tudi vaša vprašanja, ki jih že sprejemamo na elektronskem naslovu radioprvi@rtvslo.si, lahko pa nas pokličite med oddajo ali pošljete sms sporočilo na številko 3000.

 Narečja in raba slovenskega jezika | File Type: audio/mpeg | Duration: 2034

Slovenci se radi pohvalimo, kako zapleten je naš jezik in koliko truda je potrebnega, da tujci osvojijo številna pravila in še več izjem. Poleg tega marsikoga, ki le osvoji knjižni jezik, dodatno zmedejo mnoga narečja, imamo jih več kot 40. O narečjih, njihovi uporabi in razvoju, pa tudi o drugih vprašanjih, povezanih s pravilno uporabo slovenskega jezika, bomo v torkovem Svetovalnem servisu govorili z izr. prof. dr. Jožico Škofic z Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša. Vaša vprašanja že lahko pošljete na elektronski naslov radioprvi@rtvslo.si ali pa nas pokličite med oddajo.

 Jedi iz rib in morskih sadežev | File Type: audio/mpeg | Duration: 2095

Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije naj bi ribe uživali enkrat do dvakrat tedensko. Kot ugotavljajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, se Slovenci tega ne držimo, saj to z beljakovinami, nenasičenimi maščobnimi kislinami, vitamini in minerali bogato živilo uživamo precej redkeje. Za okusne recepte, zaradi katerih se bodo ribe in morski sadeži morda pogosteje znašli na našem krožniku, bomo poskrbeli v ponedeljkovem Svetovalnem servisu. Na vaša vprašanja o pripravi rib in morski sadežev bo odgovarjal kuharski mojster Jakob Polajžer. Vabljeni k sodelovanju prek elektronske pošte radioprvi@rtvslo.si ali med oddajo prek telefonske številke 01/475-22-22. Pripravlja Andreja Gradišar.

 Laktozna intoleranca | File Type: audio/mpeg | Duration: 1973

Kar 15% Evropejcev ima ob zaužitju mleka težave, saj so intolerantni na mlečni sladkor – laktozo. Kako prepoznamo simptome laktozne preobčutljivosti, ali je bolezen ozdravljiva in kateri prehranski izdelki poleg mleka še lahko povzročajo težave? Kako ločimo med alergijo in intoleranco? Na vaša vprašanja bo v petkovem svetovalnem servisu odgovarjal prof. dr. Rok Orel, dr. med., predstojnik Kliničnega oddelka za gastroenterologijo UKC Ljubljana.

 Pleskanje notranjih prostorov | File Type: audio/mpeg | Duration: 2269

Pleskanja notranjih prostorov se marsikdo najraje loti sam. A na prvi pogled preprosto opravilo zna hitro postati zapleteno. V trgovini smo soočeni z dilemo, ali je bolje izbrati disperzijsko, lateks, pralno, apneno, antimikrobno, eko ali bio barvo. Ko stojimo pred steno, ki jo želimo prepleskati, pa nam preglavice povzročajo odpadajoč omet, stari nanosi barv, plesen ter oljni ali vodni madeži. Te in druge zagate o pleskanju notranjih prostorov bomo razrešili v četrtkovem Svetovalnem servisu. Z nami bo član upravnega odbora sekcije slikopleskarjev, fasaderjev in črkoslikarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije slikopleskarski mojster Dušan Presetnik. Vabljeni k sodelovanju prek telefonske številke 01/475-22-22 ali elektronske pošte radioprvi@rtvslo.si.

 Strahovi in fobije | File Type: audio/mpeg | Duration: 2088

Vas je strah pajkov, kač, letenja ali zaprtih prostorov? Skoraj vsakega od nas je česa strah, vendar redke strahovi obvladujejo bolj, kot bi si to želeli. Fobične motnje so ene od najpogostejših psihičnih motenj. Je fobija maska, ki prikriva globlje nezavedne konflikte, in ali se z njo lahko spopademo sami? Z nami v sredinem Svetovalnem servisu po osmi bo primarij Gorazd Vojteh Mrevlje, doktor medicine iz Psihiatrične klinike v Ljubljani. Pišite na radioprvi@rtvslo.si, pošljite SMS sporočilo ali pokličite med oddajo.

 Policijska pooblastila | File Type: audio/mpeg | Duration: 2164

Da bi bilo sožitje med državljani na eni strani ter delom policije na drugi čim večje, je zelo pomembno, da se zavedamo svojih pravic in dolžnosti. Kdaj policist lahko preveri našo identiteto, kdaj lahko opravi osebni pregled, kdaj nam lahko zaseže vozilo ali kdaj nam lahko omeji gibanje je samo nekaj vprašanj, na katera je prav, da poznamo odgovore. V torkovem Svetovalnem servisu bomo zato govorili o policijskih pooblastilih ter pravicah in dolžnostih državljanov. Naš gost bo mag. Robert Ferenc, vodja Sektorja za policijska pooblastila in preventivo v službi generalnega direktorja policije.

 Gorsko kolesarstvo | File Type: audio/mpeg | Duration: 1790

Gorskih kolesarjev je vedno več, kar posledično pomeni tudi večjo obremenitev gozdnih in gorskih poti ter več nesreč, povezanih s tem športom. Kaj moramo vedeti o gorskem kolesarstvu, preden zavrtimo pedala navzgor ali se po terenu spustimo v dolino? Kakšno kolo je dovolj dobro in katere kose opreme moramo imeti za večjo varnost? Kje se z gorskim kolesom sploh smemo voziti in kakšna kazen nas lahko doleti, če se ne? V Svetovalnem servisu na Prvem bomo gostili inštruktorja gorskega kolesarstva Marka Perka. Pričakujemo tudi vaša vprašanja na telefonski številki 01/475 22 22 ali po elektronski pošti na naslov radioprvi@rtvslo.si.

Comments

Login or signup comment.